Pro všechny milovníky všech variací různých placek přinášíme další tipy na to, jak vařit bez obalu. Následující recepty jsou nejen snadné a rychlé, ale také kromě vašeho odpadkového koše ušetří i vaší peněženku. A navíc do vaší kuchyně vnesou příjemnou změnu a trochu exotiky. Jedná se totiž o recept na mexické kukuřičné placky a indické placky chapati.
Začněme mexickými placky z kukuřičné mouky. Mohou být skvělou přílohou například k oblíbenému chilli con carne. Skvělé jsou ale i se zakysanou smetanou a fazolemi. Anebo si uděljte vlastní variaci a pochlubte se nám v komentářích!
Ingredience + cenová kalkulace
200 g kukuřičná mouka 14 Kč
50 g špaldová mouka 3,5 Kč
500 ml voda 0,0 Kč
2 lžíce olivového oleje 2,7 Kč
2 g soli 0,0 Kč
Toto množství stačí přibližně na 8-10 placek, a zaplatíte za ně 20,0 Kč.
Postup přípravy
Uvedené ingredience smícháme do řidčího těsta a smažíme z obou stran na rozpálené pánvi. Můžeme použít 1 čajovou lžičku přepuštěného másla ghí od BioVavřince.
Doporučené servírování: Adzuki fazole (50 g / 6,0 Kč) namočte alespoň hodinu předem do vody a poté vařte do změknutí. Přimíchejte nadrcené chilli a jednu lžíci pesta peperoncini od Pasta Fidli (cca 30,0 Kč). Naneste na kukuřičné placky a přidejte čerstvou zakysanou smetanu od BioVavřince (150 g / 40,0 Kč).
Skvělou přílohou k omáčkám můžou být indické chlebové placky Chapati, jejichž příprava je až překvapivě jednoduchá.
Ingredience + cenová kalkulace
250 g špaldová mouka 17,5 Kč
2 lžíce GHÍ od BioVavřince 20,0 Kč
150 ml vlažné vody 0,0 Kč
Toto množství stačí přibližně na 10-12 placek, a zaplatíte za ně 37,5 Kč.
Postup přípravy
Uvedené ingredience smícháme do těsta, které důkladně ručně propracuje (cca 5 minut) a necháme minimálně 1 hodinu odležet v lednici, ale nejlépe přes noc. Poté válíme tenké placky (cca 2 mm), které opékáme na suché pánvi. Při pečení by se měly placky začít nafukovat.
Jsou skvělé jako příloha k indickým omáčkám, ale můžeme jimi nahradit rýži k jakékoliv omáčce. Skvělé jsou také pokud je potřete česnekem rozmačkaným v olivovém oleji. Do této směsi můžete přimíchat i různé bylinky.
Přejeme dobrou chuť a dobrý pocit z prázdného odpadkového koše!